18 Haziran 2007 Pazartesi

SERGİ DAVETİ

Fatih, bizi sergisine İtalya'ya çağırıyor..

Comune di Fonte Nuova
Il Sindaco è lieto di invitarLa alla mostra:

“CARTE D’ORIENTE”
opere grafiche del Maestro incisore
Fatih Mika

26 giugno 2007 - 5 luglio 2007
Vernice: Martedi 26 giugno 2007 – ore 12.00
Comune di Fonte Nuova
Via Machiavelli,1



fatihmika@libero.it
Tel. 347 8441276


Nato a Istanbul, studia a Sarajevo, vive a Roma. Per questo artista migrare è quasi un processo naturale accompagnato da sicuri punti di riferimento. Fatih Mika pare abbia scelto come tali la natura, rappresentata nelle sue semplici ed innumerevoli forme, ancora più varie per effetto delle tecniche diverse, talora personali, con cui la riproduce: pesci soprattutto, muti osservatori dell'ambiente, quasi indifferenti inquilini del mondo, eppure ovunque presenti nelle ampie distese d'acqua che collegano continenti e paesi; spaventati o altrimenti aggressivi, non importa. La fluidità dell'acqua che li ospita si attenua però nelle sue incisioni, la carta si marmorizza, fissa fredda un'immagine, si contrappone al movimento, rimanda a momenti di stasi, a fissi silenzi di tempi che si dilatano, come le macchie delle sue acquaforti e acquetinte, per ascoltare e dare spazio a gesti minuziosi e pazienti.

Così le altre fiere ed immote forme di vite, o i paesaggi, presenti nei suoi lavori. Gli stessi dervisci, catturati dalla filigrana delle lettere, appaiono sospesi.

Un invito a fermarsi e a ripensare forse, un rimando ai momenti di quiete della sua infanzia, certamente il naturale soccorso alla necessità di dover vivere più luoghi e confrontarsi con diverse culture.

Angela Tangianu, Ankara 2006

(Presentazione del catalogo per la mostra alla Galleria d’Arte Sevgi)
--
(Fatih Mika, İstanbul’da doğdu, eğitimini Saraybosna’da tamamladı, şu an Roma’da yaşamaktadır. Göç sanatçı için sıradan bir olay, aynı zamanda çalışmalarında yararlanacağı bir olgu haline gelmiştir. Sanatçının yaralanacağı kaynaklardan biri de, kendi doğal halinde ve binbir değisik biçimde tasvir ettiği doğadır. Doğa sanatçının kendi geliştirdiği tekniklerle daha da farklı biçimlerde eserlerinde yer bulur. Özellikle balıklar; eserlerinde, çevrenin sesiz gözlemcileri, nerdeyse dünyanın kayıtsız canlıları. Ancak kıtaları ve ülkeleri birbirine bağlayan engin sularda bulunduklarında korkmuş ve hırçın görünürler. Onları barındıran su Mika’nın gravürlerinde yumuşak bir görüntüye bürünürken, kağıt mermerleşir, kalıplaşır. Harekete adeta ters düşer. İnsanı sesizliğe ve durgunluğa sürükler. Eserlerinde ki hayata, doğa manzaralarina ait şekiller de aynı etkiyi yapar. Harflerin filigranına takılmış gibi görünen dervişler asılı gibi durur. Belki durup düşünmek için bir davet, belki çocukluk dönemi anılarına dönüş. Su kesin ki daha çok mekanda yaşanması ve daha çok kültürler tanınmasına yönelik doğal bir çağırı.
(Ankara Italyan Kültür Merkezi Müdürü Angela Tangianu bu yazıyı Fatih Mika’nın Sevgi Sanat Galerisi’nde ki sergisi sırasında hazırlanan kataloğa sunuş yazısı olarak yazmıştır.)

10 yorum:

Adsız dedi ki...

Sevgili Fatih, Ben Italyanca yollarim, bilenler bilmeyenlere anlatsin mi diyorsun.? :-)
Tofu'cular bir surpriz yapip gelseler sergiye cok hos olurdu degil mi?
Sevgiler
mehtap

Adsız dedi ki...

Bu arada, inanilmaz bir pazartesi sendromu yasamama, ve son aylarda cumartesi dahil, her is gunumun bir pazartesi olarak gecmesine ve tum yorgunluguma ragmen, yazmadan edemiyecegim.
Tofublog hergecen gun daha da guzel, keyifli, okumaya, dusunmeye kisacasi burada durmaya deger bir site oluyor. Ben sizi ilk kez tanimlarken akilli kadinlar sitesi demistim (hem altini hem de ustunu ciziyorum bu kez). Artik bu tanim gecerli degil (Fatih'in katilmasi ile birlikte) ama akilli ve duyarli fasli hep baki..Birbiriyle ortak yonleri olan ama farkli dusunen ve bu farki guzel tartisan kisilerin blog'u bu (bakiniz Nilambara'nin evimi ozledim yazisina Betul'un yorumu, Tunali'daki ayakkabi alisverisi ile ilgili Berrin'in, Nilambara'nin, Betul'un ve Burcu'nun yorumlari). Monoton degil..tam tersi her telden hem de cok suprizli caliyor.. Ayrica, benim icerigini cok severek izledigim ancak gorsel anlamda ruh daraltan bloglarla karsilastirdigimda, aydinlik, ozenli, elestirileri gercekten dinleyen guzel ve "pozitif" bir site. Gulcin bana sizi ilk kez boyle tanimlamisti. Gercekten oylesiniz.. Hepinize sevgiler
mehtap

Brajeshwari dedi ki...

Mehtap
cok tesekkur ederiz guzel goruslerin icin.. Sizinde katiliminizla daha da cok guzellesiyoruz:)

fatih'in sergisini koyduk italyanca ama bir davetiyedir sonucta..bizde daveti degerlendirip, geliriz belki kimbilir?

Fatih, Ankara'da sergi acmayi dusunmez misin..Tofucanlarin hepsi buna cok daha rahat katilimci olur.Sarap- peynir ve Fatih'in gravürleri...?

indrani dedi ki...

davetiye'yi aldik. simdi anlamak isterim ne dedigine dair. yaptırım cevirisini ama bizim projede calistigimiz firma 250 kelimeye 14 euro aliyor. ondan bi summary rica ediyorum Fatih bey'den.

berrin dedi ki...

mehtap
gerçekten özlemişim...
ankarada olacak kongreyi beklemeyelim... sen kaçamak yapıp gel...barbunya yok pişirmem tamam söz veriyorum...
berrin

Nilambara dedi ki...

Sevgili Mehtap,
Sen harika bir motivatörsün, güzel görüşlerin için teşekkürler...
Herşeyden önemlisi bu grupta sevgi var ve sevgi olan yerde asla olumsuz hiçbirşey olamaz diye düşünüyorum.
Sizlerle sevgimiz daha da zenginleşti.
Tofucanlar bir İtalya çıkartması yapabilse ne hoş olur du :)
Burcu'nun dediği gibi belki Fatih bir Ankara çıkartması yapar, sen ve Gülçin'de gelirsiniz :) çok daha hoş olur, hatta Berrin'in teras sezonu kapanmadan bu fikri düşünmelisiniz ;)

Editör dedi ki...

bu arada yorumlara sıkışıp kalan guzel yazilar-görüşler var.Ve bu yazilarin sahiplerinden buyuk harflerle tofuya yazi yazmalarını bekliyoruz.Israr yok..sitem yok..(bunlari artik yapmiyorum cünkü) ama cok mutlu oluruz..Yorumlarla bizi kandirmayin artık hadi..

Adsız dedi ki...

Bu yil az kalsin Ankara'da olacaktim. Ve bu nedenle Ankara sergimi orada iken hazirlarim diye dusunmustum ve bu niyetimi hala koruyorum.

Net bir sey oldugu zaman elbette sizlere bildirecegim.

Davetlerinize tesekkur ederim.

Fatih Mika

indrani dedi ki...

ankara'ya gelin gelin. ama italya'da tofu'dan biri olmasi sevindirici. italya'yi acayip merak ediyorum. bisikletle gezmek istiyorum oralari. gelecek sene olabilir. ya da yoga kurs bulurum vallahi atlarim gelirim.

Adsız dedi ki...

Sevgili Irem,

Bir tarafimi sizle icin burada birakirim, boylece istediginiz zaman gelebilirsiniz.

Fatih Mika