25 Nisan 2007 Çarşamba

yoga tatilim


koprulu kanyondaydi. 3.5 sene once ingiliz arkeolog'a asistanlik ve soforluk yaparken o daracik kopruden gecmistik. cok sevmistim ve icimden "buraya donmek isterim" demistim. bungalowlara varincaya kadar ben emin olamamistim ama kopru gorunce tamam dedim, istedigim oldu. cok mutlu oldum. hemde 39 kisilik yoga seven grupla gelmek ayri bir keyifti. tam nehir kenari, nehir'in sesiyle meditasyon yapiyorduk, o sesle uyuyorduk ve horozun kukurukuusuyla uyaniyorduk.

programimiz doluydu. sabah 05.00'te meditasyon ve pranayama calismalari, kahvalti sonrasi iyengar, oglen yemek sonrasi sivananda ve hatha asanalari, aksam yemek sonrasi meditasyon. yemekler vejeteryan ve lezzetli. yoga oncesi kuru yemisler ve bitki caylari. sohbetler asanalar nefes calismalardaki goruntuler, meditasyonda yasanan duygulardan bahsediyorduk. allahtan yanimda melda vardi. melda yoga dersimden arkadasim. bu tatilde daha iyi tanimis oldum kendisini. cok mantikli dusunen, anlayis gosteren bir insan. beni bazi stresli olacak durumlarda aciklamayla ve nazik davranisla o durumdan cikartan bir sahis. bazi konusmalari aktariyorum.

tuhaf bir kadin vardi, kendisi ogretim gorevlisi, seker, sempatik bir hanim ama konustukca beni sasirtan biri. cay icerken konustugumuz konu rafting:
Tuhaf Kadin (TK): ben burda rafting yaptim
Ben: oyle miiii? (cok ilgiliyim)
TK: evet. rafting'e basladigimiz yerde bitiridik
Ben: nasil yani? (anlamadigimi dusundum o an)
TK: bizi aldilar ve rafting'e basladik, sonra da ayni yerden aldilar
Ben: (hic birsey demiyorum, sessizim ve anlamadigimi dusunmeye devam ediyorum)
Melda: (anladi sasirdigimi) yani nehir daire seklinde mi diyorsunuz?
TK: mm bilmem ki.. (kendisini sorgulamaya basladi)
Ben: servis sizi birakilacak yerde birakmistir ve bittigi yerden de almistir (cesaret toplamis oldum TK alinmadan, bu cumleyi kurmak icin beyin hucrelerim baya bi calisti)
TK: hmm olabilir

bir tane daha olay anlatiyorum. koprulu kanyon'a dogru yuruduk bir oglen (dum duz yol sapma yok yolda bir park, kopru, sonrada buyuk kopru). minik bir yuruyus grubuyduk. yoga ders oncesi yemegimizi hazmetmek icin kisa bir yuruyus programi duzenledik. vardiktan sonra donuyoruz- tesaduf TK, ben ve melda ondeyiz. aramizdaki dialog:
TK: burdan neden yuruyoruz?
Ben: nasil yani? (deja vu yasadim orda)
TK: burdan neden yuruyoruz?
Melda: geldigimiz yoldan yurumeye karar verdik, devam etseydik uzun olacakti ve dersimize yetisemeyecegiz diye dusunduk
TK: aa bu geldigimiz yol mu? eminmiyiz?
Ben: (saskinim ve sessiz)
Melda: evet evet eminiz

bu insan tek enteresan tip degil di. bir hanim daha vardi. butun derslere cok renk uyumlu, takisi dahil uyumlu kiyafetler giyen biriydi. saclari uzun, gozleri cekik, kafkas havasi vardi. yine bir cay icerken muhabbet. melda, ben ve nehir oturuyoruz. bu guzel kadin yanimiza oturdu.
Ben: hep cok şıksınız, takilarinizi da cok begendim
Guzel Kadin (GK): bu hic birsey degil. ben genelde cok susulu pusluyum.
Ben: nerelisiniz? asya esinitisi mi var?
Nehir: evet orta asya?
GK: evet var. rahmetli sevgilim bana Yoko Ono'm derdi
Nehir: gercekten mi? (benim agizimdan da ayni sey cikacakti)
GK: yok yok yasiyor sadece rahmetli diyorum.
Nehir: haa ex....

yani boyle konusmalar yoga sonrasi cok meditatif halimizden mi yoksa evrenin bize komiklik olsun diye verdigi anlar mi bilemiyorum ama bu tuhaf konusmalar beni cok guldurdu. cok eglendim. rafting yaptigimiz grup 10 kisilik. 3 gundur ben "rafting rafting" diyordum ve herkes benden urktugu icin mi ya da nehir'den korktugu icin mi benimle gelen sadece melda ve nivedita'ydi (yoga hocam). rafting icin can yelegi giyerken 10 kisilik grup olduk birden. sevindim. aralarinda 60 ustu yaslarda teyzeler vardi. heyecan ve korku ikisi birbirine karismisti. zor bir nehir olmadigini anlamistim. rehberler terlik giyebilirsiniz dediginde anladim. zor olsa hayatta ozel lastik botsuz cikartmazlardi. bunu ben galiba anlatamadim. soyledigimde 1 dakikaya kadar sakinlesiyorlardi sonra yine bir panige kapiliyorlardi.

nehir'de cok eglendik ve gulduk. keyifli bir parkurdu. bir kac tane hizli orta derece dalgalar vardi, gerisi daglara, kiyilara, sesleri duyacak firsatlarla doluydu. orta yasindaki teyzeler cok sevdiler. arada bi o buz gibi suya ben atliyordum. parkur bittiginde ilk suya atlayanlar teyzeler oldular.

donerken uyudum. ben otobus yolculuklarda pek uyuyamam ama bu sene o kadar cok otobus yolculuktan sonra zannedersem alistim. uykum ne kadar bolunmus olsa bile 3 gunluk yoga ve meditasyon benim vucudumu yenilendirmisti. sehir hayati bana carpti ama neyse diyorum, en azindan haftayi pazartesiyle baslamadik.

herkese guzel haftalar!

5 yorum:

berrin dedi ki...

sana özeniyorum...
ve taktir ediyorum inşallah birgün gelecek bende seyahat edeceğim o nehrin rengi çok güzeldir onu hatırlıyorum

Brajeshwari dedi ki...

iremcim
hoş bir tatil geçirmişsin ne güzel.Eminim yoga ve meditasyon çalışmaları, böylesi doğa harikasi bir yerde çok daha etkili ve iyi gelmiştir hepinize..

insanlarla olan dialoglarimizin, çok classify edilmesini sevmiyorum niyeyse..hepimiz bir başkasina tuhaf görünebiliriz çünkü..yada onlara tuhaf gelmeyebiliyor, tuhafliklari.. bunlar birer hoş anı olarak kalacaktır sende..

güzel bir tatil geçirmene sevindim ..umarim yine bir gün yolun düşer oralara..

indrani dedi ki...

evet coğu zaman beni tuhaf bulanlar oluyor....

Adsız dedi ki...

sevgili irem, yazı dilin, sanki karşımda oturuyor da dinliyormuşum gibi... cok hoş... keşke ben de orada olabilseydim diye düşündüm açıkçası .... farklı bir tatil olduğu çok açık. ruh ve vücut birarada dinlenebilmesi ne güzel olmuş... vakit ayırıp bunları yazdığın ve bizlerle paylaştığı için çok teşekkurler irem....

Oktay dedi ki...

güzel ve çok özendirici anlatmışsın yolculuğunu, ağzına sağlık..
özellikle kanyonun fotoğrafını görüp, rafting kısmını okuyunca şimdi yola koyulmak geldi içimden :)