5 Şubat 2007 Pazartesi

BEREKET KAVANOZU


BEREKET KAVANOZU NASIL HAZIRLANIR?

Evimizin ve işyerimizin bereketi için hazırlanılması önerilen bir semboldür. Bereketimizin artması ve devamı için tekrarlanan ve tazelenen niyetimizin ve çabamızın bir yansımasıdır. Unutmamalıyız ki ritüeller ve objeler, bilinçaltımızda var olan inancımızı hatırlatarak niyetimizin yinelenmesini sağlayan sembollerdir.


Pirinç Kavonuzunu Hazırlarken

- Seramik veya porselenden yapılmış sırlı veya sırsız; ama mutlaka kapaklı bir kavanoz edinin
- Yıkayıp kuruladıktan sonra kavanozun dibine kırmızı zarf içinde bereket parası* ve kazancımızdan sembolik bir parayı yerleştirelim.
- İçinizden veya sözle bereketinizin artması ve kalıcı olması konusundaki niyetinizi tekrarlayın
- Zarfın üzerine ağzına kadar taze pirinç doldurun.
- Kavanozun kapağını kapattıktan sonra, mutfağınızda Güneybatı, Kuzeydoğu, Kuzeybatı veya batı yönlerinden birinde yer alan dolabınızın en üst ve en geri yerine yerleştirin
- Arkadaşlarınıza bu ritüeli önerebilirsiniz, ama asla dolabınızı açıp göstermeyin
- Yeni yıldan önceki gün, kavanozunuzu dolaptan çıkarın. İçindeki pirinci pilav yapılmak üzere, başka bir yere alın. Bozulmuşsa, çöpe atmayın; toprağa dökebilirisiniz.
- Kırmızı zarfın içine ilave para koyun
- Kavanozunuzu yıkayıp temizleyin veya daha büyük bir kavanozla yenileyin. Yine niyetlenerek zarfı ve üzerine taze pirinci yerleştirin.
- Bir dahaki yılbaşından önce yenilenmek üzere, yine eski yerine yerleştirin.

* "Bereket parası", ortası kare şeklinde delik ve içiçe geçmiş üç adet sembolik metal paradır. Ne yazık ki Ankara'da henüz satan bir yere rastlayamadım ancak internetten sipariş edebilirisiniz. Ya da sizi mutlu eden, gerçekten emeğinizin karşılığı olmasının mutluluğunu yaşatan bir kazancınızdan da ufak bir miktar ayırabilirsiniz. Tüm ritüellerde (ve tabii ki hayatın her yönünde ve heranında) niyetin objeden çok daha önemli olduğunu unutmayın...
Henüz yılın başındayız, "bereket kavanozu" hazırlamanın tam zamanı... Kolay gelsin, bereketli olsun...

1 yorum:

Brajeshwari dedi ki...

yine harika bir rituel..

teşekkürler nilambara:)