16 Ocak 2007 Salı

paralel evrenler

evet anladım, evrende zaman yok. zaman kavramı hatta o kadar zor ki benim bunu anlamam bir çok sene aldı. mesela orta okulda dünya'nın ÜSTÜNDE yaşadığımızı anladım. ben onca sene tamam yuvarlak ve içinde yaşıyoruz düşündüm ve bulutlar dünya'nın çerçevesi zannetmişim. yaaa!!

zamanın çok çeşitli boyutları olduğunu her gün yaşadıkça anlıyorum. yani şöyle: bir şey aklınızdan geçiyor, "uff bahçelideki simitçide süper poğaçalar var bi yesem" ve 1 saat sonra iş arkadaş onu getiriyor. bu telepati'den farklı, bu "dileğin gerçekleşti" den de farklı. bu başka bir yerde gelişen hadiselerin sonucu gözle görülür hale gelen bir durum bence.

geçenlerde tek başıma "deja vu" filme gittim. konuştuğum insanlar arasında bu filmi izlerken uyuyanlar, bazıları sıkılmış (o zaman anladım iyi bir film olduğunu) . bir kaç yerde okudum, yönetmen hakkında iyi şeyler söylenmişti. şimdi "run lola run" filminde zaman kavramıyla ilgili oynamıştı yönetmen, burda da hollywood style oynanmış. başarılı bence. satellite görüntüler esnasında geçmişteki olayların paralel evren yaratılıyor ve orda da yaşanan gerçekler var. azıcık heyecan yaratmak için işin içinde tutku, terör eylemi filan koyulmuş ama ana fikir güzel ve net- eğer paralel evrenlerdeki olayları bakabilsek, hissetsek biz neler neler yapabiliriz. bilinçli bir şekilde olmasını istediğiniz olayı "zamana bırak" cümlesi burda aslında demek istenen "paralel evrenlerde olsun ve sana paketlenmiş hazır sana verilir bi ara, muhtemelen süpriz olur".

bugün okuyanlara bir süpriz gelir eminim :)

6 yorum:

Brajeshwari dedi ki...

bende zaman kavramının insanların normal hayatlarındaki duzen için kurgulanmış birşey olduğunu düşünürüm..Zamanın ve bize koşullandırılmışın üzerinde düşününce aslında herşeyin çok kolay olduğunu. mesala 3 saatim var bir işi bitirmek için ve yetişmeyecek diye panik olmaya başladığımda. düsüncemi degistiririm..Zamanı düşünme..dakikaları sayma..bakarım 3 saatte bitmeyecek şey, 1 saatte bitmiş..Paralel zamanlara gelince, bunu da deniyorum.Bazen aslında bedenen burda, ama ruhen Londra sokaklarında yürüdüğümü görürüm..yağmur yağar, üşürüm..

Bu filmi izlemediğim için farklı bir yorum yapmış olabilirim.Sadece yazmak istedim bunu..

berrin dedi ki...

paralel zamanlarla tesadüfler aynı şeymi acaba
tesadüfler ruh öksürmesine delalettir demiş bilge kişiler

Jahnabi dedi ki...

Sanıyorum ben bu konuda şöyle düşünüyorum
İnsanlar plan yapar ve Tanrı...
Güler.

crispy dedi ki...

zamanın insanlar için var olduğunu
düşünüyorum.İnsan ırkı yok olduğunda zamanda zamanını doldurmuş olacak.

Nilambara dedi ki...

Sevgili Betül, zaman insanlıktan önce de vardı...
Bhagavad-Gita'da şöyle der "Ben zamanın kendisiyim"
Hani zamana yetişemiyorum deriz ya doğamızdan uzaklıştığımızda... Doğal ruh halimizi yakaladığımızda ise zaman ne kadar geniştir, rahattır, her türlü fırsatı sunar bize...
bu da farklı bir pencere ve aslında gerçeğin ne kadar çok penceresi var değil mi... hangi pencereden baktığımıza bağlı herşey...

Oktay dedi ki...

zaman ve paralel evren kavramları hep ilgimi çekmiştir.. bu konuda çok şey okudum... tabii bir de zamanı bükme, zamanda yolculuk yapabilme konulu bilim-kurgu çizgi-roman, film ve diziler var.
zamanın sadece insanlar için olduğu kanısına ben de katılmıyorum.. zaman canlı/cansız tüm maddeler için var ve işliyor..